PsiPog.net

Science is EvolvingHomeArticlesQ&AArchiveMediaLinksSearch

View topic - Polish : Podr?ze poza cialem

PsiPog.net Forum Index » Translation Project » Polish : Podr?ze poza cialem

Polish : Podr?ze poza cialem
Author Message
Polish : Podr?ze poza cialem on Fri May 26, 2006 2:46 am

Colorion

Autorstwa Peebrain'a

Podr?ż poza ciałem to pierwsza rzecz, kt?ra naprawdę mnie zszokowała. Gdy jesteś nowicjuszem i dopiero zaczynasz ćwiczyć parapsychikę, jesteś got?w uwierzyć w wiele rzeczy, ale sceptyczna strona Ciebie dalej twierdzi, że coś może być nieprawdziwe. Ucząc się nowych rzeczy, pozbywasz się niedowierzania. Pierwsze paranormalne zjawisko cię szokuje. Drugie szokuje cię jeszcze bardziej. Nawet, gdy przyzwyczaisz się do pozornie dziwnych rzeczy, możesz czasem przeżyć prawdziwy szok.

Gdy po raz pierwszy podr?żowałem poza ciałem po sześciu miesiącach treningu, byłem kompletnie zszokowany. Pamiętam siebie schodzącego w d?ł i patrzącego na swoich rodzic?w. Po wszystkim powiedziałem im o tym. Nie pamiętam ich reakcji, ale to pewnie było coś jakby “O rany, mam nadzieję, że to był tylko sen”.

Możesz ślepo ćwiczyć podr?że poza ciałem i ewentualnie je mieć (tak, jak ja). Jednak dużo szybciej to opanujesz, jeśli zrozumiesz zasadę działania, a następnie skupisz się na ćwiczeniu istotnych rzeczy. Moje doświadczenia nie poszły na marne i będziesz w stanie podr?żować poza ciałem w mniej niż sześć miesięcy.

Stan umysłu

Podr?żowanie poza ciałem jest możliwe w r?żnych stanach umysłu, ale najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem na osiągniecie ich jest trans. Tw?j umysł musi być w bardzo specyficznym stanie. Poniżej znajdziesz opis r?żnych stan?w umysłu i rodzaj?w fal m?zgowych.

Podczas dnia, gdy wykonujesz wszystkie czynności, Tw?j m?zg jest bardzo aktywny. Naukowcy nazwali ten stan “Beta”

Gdy się rozluźnisz, ale dalej będziesz skupiony, tw?j m?zg będzie w stanie “Alpha”

Gdy rozluźnisz się jeszcze bardziej, poczujesz się senny, Twoje fale m?zgowe także będą wolniejsze, ten stan nazywa się “Theta”

Gdy głęboko zaśniesz, tw?j m?zg będzie w stanie “Delta”

Łatwe do zapamiętania, co? Oczywiście Tw?j m?zg jest dużo bardziej złożony, niż ten opis, lecz ten artykuł jest o podr?żach poza ciałem, nie o działaniu m?zgu.

Aby podr?żować poza ciałem, musisz wprowadzić umysł w stan Theta oszukując swoje ciało aby “myślało”, że to Delta. To znaczy, że twoje ciało musi zapaść w sen, podczas gdy umysł pozostanie trzeźwy.

Usypianie swojego ciała

To brzmi raczej dziwnie, ciało zasypia, a umysł nie. Jednak nie jest to takie trudne to osiągnięcia. W zasadzie, myślę, że uda ci się po kilku pr?bach. Klucz do zrobienia tego to utrzymywać ciało w kompletnym bezruchu, bez względu na wszystko.

To jest trudniejsze, niż się z pozoru wydaje i wymaga sporej siły woli. Będziesz miał uczucie silnej potrzeby zmiany pozycji na bardziej wygodną. Twoje ciało będzie wręcz “krzyczeć” o zmianę pozycji, Ty jednak musisz pozostać w bezruchu. Zwykle to trwa od dziesięciu do dwudziestu minut.

W tym czasie możesz myśleć o r?żnych rzeczach, na przykład, co będziesz musiał jutro zrobić, z kt?rą dziewczyną się um?wić, czy może wyjść na oranżadę Razz z kolegami.

Po jakimś czasie możesz poczuć, że r?żne części twojego ciała są drętwe. Dobrym sposobem na sprawdzenie, czy twoje ciało zasnęło jest pr?ba przekonania siebie, że część ciała leży w innej pozycji. Ja na przykład przekonuje siebię, że moje ręce leżą obok mnie, gdy w rzeczywistości są pod poduszką. Będę się czuł tak, jakby naprawdę leżały obok mnie, ale tylko dlatego, że już nie mam w nich czucia..

Relaks

Relaks jest kolejną metodą usypiania swojego ciała. Wszystko, co musisz zrobić, to rozkazać każdej części ciała z osobna, aby zasnęła. Niekt?rzy się denerwują, ale pamiętaj, że twoje części ciała zasypiają każdej nocy. Nie robisz niczego nienaturalnego. Nie myl snu z wyłączaniem. Nie wyłączasz swojego ciała, wprowadzasz je w stan snu.

Poniższy przykład pokaże Ci, jak można to zrobić.

“Cześć ciało, jak się masz? Dobrze? To Świetnie:P Chcę, żebyś zasnęło. Zacznę od twojej szyi. No dobra, posłuchaj panie Szyja, masz się rozluźnić. Wiem, że miałeś dzisiaj ciężki dzień, ale czas się rozluźnić i zasnąć. Po prostu zaśnij.
Cześć Twarz, przydałby ci się mały relaks. Teraz rozluźnij wszystkie mięśnie i zaśnij.
W porządku Głowo. Szyja i Twarz już śpią, teraz twoja kolej. Rozluźnij się i zaśnij.
Ach, Głowa, Szyja i Twarz już śpią, panie Biodro, teraz twoja kolej. Dobrze mi dzisiaj służyłeś, doceniam to, ale teraz już zaśnij.
Ramiona, zaśnijcie. Nasze biodra już śpią, teraz wasza kolej. Nadgarstki i Ręce także. Rozluźnijcie wszystkie mięśnie.
Brzuchu, twoja kolej aby sie zrelaksować i zasnąć.
Klatko Piersiowa, całe ciało już śpi, ty też musisz zasnąć.”
Kolana, Kostki, nie potrzebuję was teraz, rozluźnijcie się i zaśnijcie.
Stopy! Jesteście ostatnie. To był ciężki dzień, ale teraz możecie już spać razem z resztą ciała.”

No i tyle. Ten proces zajmuje 10-20 minut. Osobiście używam dialogu aby uśpić całe ciało, ale możesz także używać innych metod. Możesz wyobrazić sobie swoje części ciała rozluźnione i zasypiające, albo po prostu użyć siły woli. Ja używam wizualizacji podczas całego dialogu. Czasami, gdy jestem znudzony rutyną, wymyślam nowe sposoby, aby uśpić ciało.

Nie obawiaj się spędzić więcej czasu w niekt?rych miejscach. To nie jest żaden wyścig. Ja zawsze spędzam więcej czasu na twarz i szyję. Czasami po wprowadzeniu w sen reszty ciała wracam jeszcze raz do szyi i twarzy.

Tak, jak we wcześniejszej metodzie, po wprowadzeniu ciała w sen możesz przekonać siebie, że części ciała są w innej pozycji. Jeśli poprawnie wszystko wykonasz, nie będziesz musiał tego sprawdzać, będziesz m?gł poczuć, kt?re części ciała śpią, a kt?re nie.

Po wprowadzeniu ciała w sen (dowolną metodą) będziesz w bardzo specyficznym stanie umysłu. Robert Monroe (sławny badacz podr?ży poza ciałem) nazywa ten stan Focus 10. Tw?j umysł jest całkowicie rozbudzony, podczas gdy ciało śpi. Teraz możesz przejść w kompletny trans.

Wpadanie w trans

Ciężko opisać uczucie towarzyszące wpadaniu w trans. Przeważnie nie wiesz o tym, gdy to robisz, ale, gdy to się skonczy, będziesz wiedział, że byłeś w transie. Już to z pewnością robiłeś, na przykład czytając bardzo ciekawą książkę, lub oglądając dobry film. To właśnie jest lekki trans

Używam dw?ch sposob?w na wpadanie w trans. Pierwszy polega na pozbywaniu się wszystkich myśli. Oczyszczam umysł, aż wpadnę w trans (albo zasnę). To brzmi prosto, ale jest trudne do wykonania.

Drugi spos?b to powtarzać w k?łko to samo zdanie. Przeważnie jest to “Będę podr?żował poza ciałem”. Gdy do umysłu dostają się inne myśli, odrzucam je, powtarzając to samo zdanie. Polecam tą metodę dla początkujących.

Zasypianie

Więc co się dzieje? Robisz to samo, to trwa wieczność a zamiast podr?żować poza ciałem po prostu zasypiasz. Witamy w cudownym świecie ćwiczenia podr?ży poza ciałem. Razz

Stan umysłu potrzebny do podr?żowania poza ciałem jest pomiędzy snem, a jawą, bardzo często masz zbyt małą kontrolę i wpadasz w stan snu, albo niecierpliwisz się i przerywasz trans. Oba przypadki są częste, nie przejmuj się tym. Jeśli nie przestaniesz ćwiczyć, przy odrobinie szczęścia Ci się uda.

Porady

Nie b?j się! Mam kilka dobrych rad, kt?re znacznie zwiększą twoje szanse na podr?żowanie poza ciałem. Potraktuj te porady poważnie, są naprawdę przydatne.

Największy problem to zasypianie. Zdarza się to w 99% przypadk?w.

Dobrym sposobem, aby temu zaradzić jest budzik 2-3 godziny wcześniej, niż zazwyczaj wstajesz. Jak tylko się obudzisz, idz do toalety i całkowicie rozbudź swoje ciało. Następnie wr?ć do ł?żka i spr?buj podr?żować poza ciałem jeszcze raz. Będzie Ci o wiele trudniej zasnąć, jednak gdy tak się stanie, powinieneś się obudzić po jakichś 10 minutach i pr?bować aż do skutku.

Kolejną sztuczką jest długa drzemka wieczorem. Na przykład zawsze idę spać o 22, więc jeśli będę spał od 18 do 21, nie będzie mi łatwo zasnąć o zwykłej porze. To znacznie zmniejsza ryzyko zaśnięcia.

Zawsze śpię leżąc na brzuchu, więc pr?bując podr?żować poza ciałem, kładę się na plecach. Jest mi niewygodnie, co zmniejsza szansę na zaśnięcie.

Na początek możesz potrzebować czegoś silniejszego. Kiedyś trzymałem swoje ramię w g?rze tak, aby spadło i mnie obudziło, kiedy zasnę.

Ostatnia sztuczka jest najlepsza ze wszystkich; zamiast wprowadzać ciało w sen, spr?buj ze snu nie wychodzić. Brzmi trochę dziwnie. Gdy się rano obudzisz, nie ruszaj się. Ciężko jest to zapamiętać, ponieważ po śnie jesteś zdezorientowany, ale postaraj się. Po prostu nie ruszaj się.

Opuszczanie swojego ciała

Ok, zapamiętałeś metodę i stosowałeś porady, ale skąd masz wiedzieć, kiedy opuścić ciało? Przecież po prostu sobie leżysz, skąd wiesz kiedy przyjdzie czas. A jeśli już przyjdzie to jak właściwie masz to zrobić??
Prosta odpowiedź to : po prostu będziesz wiedział

Nie jest to do końca prawdą.

Gdy zaczynałem ćwiczyć podr?że poza ciałem, wiele o tym czytałem w Internecie, szukałem r?żnych metod i co noc ćwiczyłem to samo przez sześć miesięcy. W końcu miałem już tego dość, zadecydowałem jednej nocy zrobić przerwę. Tego ranka pierwszy raz podr?żowałem poza ciałem.

Pamiętam sen, w kt?rym byłem na skraju ulicy. Zaczynałem się budzić ze snu i widzieć wszystko, jakbym leżał w ł?żku. Byłem bardzo rozluźniony i znudzony. Zacząłem się bawić ręką. Lewitowała do g?ry, a następnie sprowadzałem ją spowrotem. Po 30 sekundach zabawy zrozumiałem, że moja ręka nie powinna lewitować. Byłem w kompletnym szoku. Nagle moja świadomość wyszła z ciała na 3 sekundy, a następnie wr?ciła. Byłem zbyt podekscytowany, aby eksperymentować. Zakończyłem podr?ż poza ciałem wyskakując z ł?żka.

Przyszłe podr?że poza ciałem były podobne, leżałem w ł?żku robiąc coś i nie spostrzegając, że dzieje się coś niezwykłego. Za drugim razem włożyłem swoje ręce wewnątrz ł?żka i uświadomiłem sobie, że nie powinienem być w stanie tego zrobić. Za trzecim razem rzuciłem się na ł?żko lekki jak pi?rko, po czym zrozumiałem, że to nie było normalne.

Po pewnym czasie nauczyłem się rozpoznawać, kiedy podr?żuję poza ciałem, ale pierwsze kilka razy to był potężny szok i zajmowało mi trochę czasu zrozumienie, co się dzieje.

Roy (aka Daimajin) stwierdza, że podr?że poza ciałem były dla niego czymś zwyczajnym

“Nigdy nie byłem wielkim fanem podr?ży poza ciałem, pomysł opuszczania ciała wydawał mi się dość niewygodny. Nigdy więc nie pr?bowałem tego osiągnąć. Dziwnym zrządzeniem losu, przypadkowo podr?żowałem poza ciałem jednej nocy. Pr?bowałem wprowadzić się w trans, aby burza m?zgu przyniosła jakieś pomysły na temat opowieści, kt?rą pisałem. Leżałem na plecach z zamkniętymi oczami i rozaluźniony. M?j kolega był w pokoju z długopisem i kartką papieru, gotowy zapisać wszystko, co wymyśliłem, na wypadek gdybym po przebudzeniu zapomniał.

Miałem kilka całkiem niezłych pomysł?w, kt?re m?j kolega zapisał. Wkr?tce m?j umysł się wyciszył. Uświadomiłem sobie, że widzę sw?j pok?j, jakbym miał otwarte oczy. Nie mogłem widzieć kolor?w, wszystko było odcieniami szarego. Nie zwr?ciłem na to większej uwagi, zdawało mi się to wtedy normalne. Pozostałem w transie. Obserwowałem swojego kolegę podnoszącego się z krzesła, wychodzącego z pokoju i wracającego minutę p?źniej. Nagle do mnie dotarło, że moje oczy były zamknięte!

Gdy tylko to zrozumiałem, wypadłem z transu i usiadłem na ł?żku przypominając sobie, co się stało. Najdziwniejszą rzeczą pomijając samą podr?ż poza ciałem był fakt, że wydawało mi się to takie zwyczajne, jakbym leżał z otwartymi oczami. Powiedziałem o wszystkim koledze, kt?ry przyznał, że też mu się to czasem zdarza. Taką samą odpowiedź uzyskałem od brata. Od tej pory zmieniłem swoją opinię o podr?żach poza ciałem. Staram się powt?rzyć to doświadczenie.”

Ponieważ podr?ż poza ciałem wydaje się czymś naturalnym, możesz nie zauważyć , że to wog?le robisz. Wypadłem z ciałą myśląc, że po prostu spadłem z ł?żka. Obudziłem się zdezorientowany i wtedy dopiero zrozumiałem, co się stało.

Jeśli nigdy nie udało Ci się tego osiągnąć, moja rada to ; pozostań rozluźniony i baw się dobrze. Bądź także świadomy tego co robisz, możesz się w pewnym momencie znaleść poza ciałem.

Wniosek

Celem tego artykułu jest po prostu wyjść poza ciało. Gdy tylko to zrobisz, jest wiele problem?w, z kt?rymi będziesz musiał sobie poradzić (i odkryć je samemu Razz).Wyjście z ciała to pierwszy krok i mam nadzieję, że ten artykuł dostarczył Ci dość informacji, aby tego dokonać.

Powodzenia

- Sean (aka Peebrain)

Uwagi na temat tłumaczenia proszę kierować na PM
Back to top

PsiPog.net Forum Index » Translation Project » Polish : Podr?ze poza cialem