PsiPog.net Forum Index » Translation Project » Polish : Wprowadzenie do empatii
Polish : Wprowadzenie do empatii | |
Author | Message |
---|---|
Polish : Wprowadzenie do empatii on Sat May 27, 2006 7:32 am | |
Colorion
Autorstwa Peebrain'a
Empatia oznacza odczuwanie czyichś emocji. Ja „odkryłem” empatię podczas ćwiczenia innych parapsychicznych zdolności; nie było to tym, co pr?bowałem zrobić. Przed nauczeniem się empatii powinieneś wiedzieć, jakie to będzie miało skutki. Jestem szczęśliwy, że nauczyłem się tego. Empatia jest bardzo użyteczna w codziennym życiu, chociaż czasami może irytować. Niekt?rzy mają z tym wiele problem?w. Jeśli nie checsz odczuwać cudzych emocji, nie ucz się empatii. Nie ucz się tego tylko po to, żeby być wszechstronny. Opanowanie dużego napływu emocji jest bardzo uciążliwe. Ciężko jest mi opisać jak używam empatii, ponieważ cięzko jest mi sobie przypomnieć, kiedy jej nie używałem. Nie mogę sobie wyobrazić nie używania jej, ona zdaje się być jednym z moich zmysł?w. To tak, jakbym sobie wyobraził głuchotę. Oczywiście, nie groziła by Ci kiepska muzyka i budziki, ale straciłbyś dużo więcej ważnych rzeczy. Takie jest moje spojrzenie na empatię. Przed nauką empatii powinienes nauczyć się Tarcz. Jest to umiejętność obrony przed napływem nadmiaru uczuć. W miejscach publicznych jak teatry, kina, centra handlowe to bardzo ważne, abyś nie odbierał emocji od ludzi wok?ł. To także bardzo ważne, aby m?c zablokować specyficzną osobę denerwującą Cię. Tarcze pozwalają Ci kontrolować empatię, a kontrola jest konieczna, jeżeli chcesz zachować zdrowy umysł. Teraz, gdy skutecznie Cię znudziłem swoimi wywodami, przejdę do rzeczy. Moje ostrzeżenia są słuszne, aczkolwiek decyzja i jej konsekwencje należą do Ciebię. Kiedy ćwiczę empatię, czuję coś w okolicach serca. Natomiast podczas ćwiczenia telepatii, czuję coś w głowie. Dlatego też, ćwicząc otrzymywanie od kogoś emocji, wizualizuję połączenie między moim sercem, a sercem drugiej osoby. Wyobraź sobie łącze wychodzące z okolicy twojego serca podłączające się łagodnie do okolicy serca innej osoby. Potem po prostu czekaj na napływ uczuć. Ważne jest, abyś wiedział, jak się czujesz, zanim zaczniesz ćwiczyć i por?wnać to ze swoimi uczuciami potem. Aktywne połączenie z kimś i pr?ba odczytania jego uczuć jest bardzo r?żna od biernego siedzenia i otrzymywania uczuć. Jeśli chcesz otrzymywać uczucia innych nie robiąc nic, jedyna rada, kt?rą mogę Ci dać to ; bądź na to otwarty. Wiem, że to brzmi dziwnie, ale właśnie tak jest. To tylko kwestia bycia rozluźnionym i może myślenia sobie „Ciekawe co Janek czuje ...”. Skup się na swoich emocjach, zauważ zmiany i pozostań bierny. Ciężko mi to opisać, ponieważ nie robię nic, żeby to się udało. Jeśli wszystko inne zawiedzie, nie przestawaj ćwiczyć aktywnego otrzymywania emocji. Jeśli masz na sobie Tarczę (powinieneś), zaprogramuj ją, aby przepuszczała emocje. Może spr?buj (ostrożnie) ją zdjąć. Pracuj powoli, bądź konsekwentny, ale pr?buj r?żne rzeczy. Pozostań rozluźniony i sprawdź, co się stanie. Może nic, kto wie? Empatia jest bardzo prosta. Myślę, że to coś, co każdy umie zrobić. To tylko kwestia ćwiczeń i utrzymywania tego pod kontrolą. Otw?rz się na to, wypr?buj, ćwicz z przyjaci?łmi i baw się dobrze. -Sean (aka Peebrain) Uwagi na temat tłumaczenia proszę kierować na PM. |
Back to top |
PsiPog.net Forum Index » Translation Project » Polish : Wprowadzenie do empatii
All Content, Images, Video, Text, and Software is © Copyright 2000-2006 PsiPog.net and their respective authors. All Rights Reserved.
You must agree to the Terms of Service and Privacy Policy to view this website. Click here to contact the webmaster.